Ny vår for gamle næringsbygg på Forus og i sentrum

Jun 25, 2021

“Etter korona må vi ta tak i det grønne skiftet” sier mange nå om dagen – og politikerne nikker. Velkommen etter, sier vi. Byggenæringen har nemlig fokusert på energieffektivisering i mange år, i form av bedre isolering av bygg, mer effektive klimaanlegg og styringssystemer – alt sammen tiltak som bidrar positivt til miljøet.

Både for næringen og politikerne har det vært spesielt viktig å se på helheten – hele livsløpet for bygget, og det totale CO2-avtrykket.

Katharina Brandslev, daglig leder i Grønn Byggallianse sier: “Å transformere eksisterende bygg er noe av det viktigste vi kan gjøre for klima. Særlig riving av betongkonstruksjoner og fundamenter gir store CO2-utslipp, og det er mye å hente på å bevare og fornye disse.”

Tine Hegli, professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo: “Etter hvert som byggenæringen har blitt dyktigere på å skape gode innemiljø med lavt energiforbruk, har fokuset skiftet til byggematerialene og de miljøutfordringene de fører med seg. Vi må planlegge for lengre levetid for det vi omgir oss med, holde materialene i kretsløpet og unngå at så mye blir søppel” sier hun.

Hun er ikke den eneste som fremhever miljøgevinsten ved å fornye i stedet for å rive: En rapport som Asplan har utarbeidet for myndighetene, forteller oss at verdikjeden innen bygg og anlegg står for ca. 15 % av de årlige norske klimagassutslippene, og at halvparten av dette kommer fra produksjonen av byggevarene. Her står da produksjon av betong for en veldig stor andel – på verdensbasis står produksjon av betong for hele 8 % av det totale CO2-utslippet.

Miljøfokuset i byggenæringen blir stadig sterkere. Samtidig er det den kvadratmeteren du IKKE bygger som er den mest miljøvennlige. For eksempel ble det nylig besluttet at rådhuset i Bergen skal byggfornyes, ikke rives – noe som vil bety en reduksjon av klimautslippene på hele 32 prosent i forhold til å rive og bygge nytt. Gang på gang ser vi at den største miljøgevinsten ligger i det å la være å bygge nytt, og heller ta vare på det eksisterende.

Byggfornying AS har vært i markedet i vel 2 år, og vi har allerede bidratt i flere omfattende og vellykkede prosjekter innen byggfornying av eksisterende næringsbygg – kontorbygg, butikker og kjøpesenter.

Vi er byggherrens rådgiver fra idé til ferdig produkt, og har fokus på gode løsninger og riktige priser. Vi har samarbeid med arkitekter med erfaring fra byggfornying som ser spennende nye løsninger. Sammen med regionens ledende leverandører utvikler vi moderne og levedyktige bygg – miljøbesparende og ofte også kostnadsbesparende.

Vi er stolte og takknemlige for den tilliten som våre kunder har vist oss når vi sammen har utviklet fremtidsrettede og grønne bygg.

Eyvin M. Olsen, styreleder og rådgiver i Byggfornying

No items found.
Welcome

This is the best option for those who appreciate style sophistication and quality

Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies